Capri na američki način

Ford Capri je prodavan u Sjevernoj Americi putem Fordove Lincoln-Mercury divizije. Svi su bili proizvedeni u Njemačkoj, pa su bili uvezeni s manjim izmjenama. Prednja svjetla su bila četiri okrugla svjetla (zajednička s Capri RS3000), a pokazivači smjera bili su montirani na masku kod svih modela namijenjenih američkom tržištu.

Kako američki branici mogu ubiti klasik, strašno.

Model iz 1973. imao je prednji branik prilagođen federalnim propisima od 2,5 mph za 1973. godinu. Branik je bio produžen, a praznina popunjena srebrnim panelom. Modeli iz 1974. imali su veće branike sprijeda i straga s omotom od poliuretana, s poklopcima branika u boji karoserije kako bi zadovoljili revidirane federalne standarde od 5 mph sprijeda i straga.

Mercury Capri II

Godine 1979., Mercury je prestao sa uvozom i prodajom europskog Ford Caprija, ali kapitalizirajući na pozitivnom imidžu modela, Mercury zastupnici počeli su prodavati novi Capri, koji je bio restilizirani derivat Fox-body Ford Mustanga i proizvodio se do 1986. godine.

Ova generacija Mercury Caprija temeljila se na istoj platformi kao i Ford Mustang, posebno na Fox-body šasiji, s pogonom na stražnje kotače, koju je Ford koristio za razne modele. Capri Turbo RS uveden je u tom razdoblju kao varijanta orijentirana na performanse, s motorom opremljenim turbopunjačem.

Druga generacija Caprija imala je prepoznatljiv izgled u usporedbi sa svojim Mustang pandanom, s proširenim blatobranima i agresivnijim, europski nadahnutim dizajnom.( Ja baš ne vidim išta europskog) Imao je nešto širi stav i drugačiji dizajn maske i stražnjih svjetala u usporedbi s Mustangom.

RS varijanta: Oznaka “RS” označavala je Rallye Sport, što je bio model s boljim performansama u Capri liniji. RS modeli često su dolazili sa sportskijim ovjesom i vanjskim stilskim detaljima poput usisnika na haubi i stražnjih spojlera.

Capri Turbo RS pokretao je 2,3-litreni turbo punjeni četverocilindrični motor, koji je bio isti motor korišten u Mustang SVO-u i Thunderbird Turbo Coupe-u.

Ovaj motor je proizvodio oko 132 konjske snage i 142 lb-ft okretnog momenta, što je bilo ok za četverocilindrični motor tog mračnog vremena. Koristio je Garrett turbopunjač, i iako nije bio tako snažan kao V8 opcije koje su bile dostupne, turbo motor je nudio dobar balans između performansi i potrošnje goriva (V8 je imao 140 KS, stvarno je to bilo loše razdoblje za američku autoindustriju).

Capri Turbo RS dolazio je s 4-brzinskim ručnim mjenjačem ili automatskom opcijom. Turbo RS modeli su imali poboljšano upravljanje i ovjes kako bi se nosili s dodatnom snagom, što ih je činilo agilnijima od osnovnih modela. Turbo RS modeli imali su posebne oznake i ukrase kako bi se razlikovali od neturbo Caprija.

Turbo RS je dolazio s unaprijeđenim sportskim sjedalima koja su nudila bolju bočnu potporu u usporedbi s osnovnim modelima. Ova sjedala su imala jedinstvene materijale, poput tkanine ili kože, sa sportskim šavovima ili uzorcima, što je unutrašnjost činilo sofisticiranijom i više orijentiranom na performanse.

Turbo RS je imao specifičnu ploču s instrumentima koja je uključivala dodatne pokazivače za praćenje rada motora s turbopunjačem. To je uključivalo mjerač tlaka turbine (boost gauge), mjerač temperature ulja i vode. Izgled je bio dizajniran tako da vozaču omogući više informacija o performansama na prvi pogled, odražavajući sportski karakter automobila.

Unutrašnjost je često imala RS-specifične oznake ili logotipe na volanu, ploči s instrumentima ili vratima, naglašavajući da je riječ o sportskoj varijanti. Neki modeli su imali izvezene naslone za glavu “Turbo RS”.

U Turbo RS paketu bio je uključen sportskiji volan, koji je bio deblji i presvučen kožom. Ovaj volan je bio manjeg promjera u odnosu na standardnu verziju, što je pridonosilo osjećaju usmjerenom na performanse automobila.

Ručica mjenjača u modelima s ručnim prijenosom često je bila unaprijeđena sportskim dizajnom, ponekad presvučena kožom i s “Turbo RS” oznakom. U nekim modelima, pedale su mogle biti blago izmijenjene sa sportskijim završnim obradama (poput aluminija) za poboljšan osjećaj i estetiku.

Iako je fokus bio na performansama, Turbo RS je obično imao pristup vrhunskim opcijama za to vrijeme, uključujući poboljšane audio sustave, kasetofone i druge zabavne značajke unutar vozila. Električni prozori i električne brave na vratima često su bili uključeni kao standard ili dostupni kao opcije, zajedno s drugim praktičnim značajkama koje nisu uvijek bile dostupne u osnovnim modelima.

Capri Turbo RS natjecao se s automobilima poput Pontiac Firebirda, Chevrolet Camara i svog srodnika, Ford Mustanga. Međutim, njegov turbo punjeni četverocilindrični motor dao mu je jedinstveno mjesto na tržištu u usporedbi s V8 muscle automobilima tog doba.

Mercury Capri Turbo RS predstavlja zanimljivo poglavlje u Fordovoj povijesti performansi. Iako nije bio toliko zapamćen kao Ford Mustang, bio je jedinstvena ponuda koja je spojila europske performanse i američku snagu. Imao je malu, ali strastvenu skupinu obožavatelja koji su cijenili upravljanje i performanse s turbopunjačem, posebno u razdoblju kada su V8 motori dominirali.

Naziv Capri nestao je s američkog tržišta nakon 1986. godine, ali je nakratko oživljen početkom 1990-ih s malim roadsterom s pogonom na prednje kotače, koji nije bio povezan s Fox-body automobilima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *